torsdag 3. november 2016

September - oktober - november...og snart jul!

Hui hvor det går. Her raser faktisk tiden avgårde og vips så er det snart jul. Mye har skjedd siden sist blogginnlegg. Jeg har bl.a. pådratt meg tennisalbue. Ikke ved å spille tennis, ei heller ved å drive med bokbinding & kalligrafi. Tror nok dessverre jeg må skylde på disse moderne hjelpemidlene som vi bruker daglig nå for tiden som heter tastatur. Det å ha kommet opp i en viss alder og har jobbet daglig med like bevegelser 6-7 timer hver dag har begynt å slite på muskler og ledd. Kalligrafi kan nok også gjøre sitt. Vi er jo alle kjent med såkalt "skrivekrampe". Det er dessverre lenge siden jeg har jobbet med større kalligrafioppgaver, så jeg har ikke fått noe særlig skrivekrampe ved å bruker pennesplitter i det siste, kun tastet i vei på disse mer moderne "skriveredskapene" vi bruker i våre dager.


Jeg holdt meg borte fra blogging og pc generelt i en god stund nå, så nå er det på tide med en liten statusoppdatering. Siden sist blogginnlegg har jeg holdt kurs i Skedsmo husflidslag igjen.  Denne gangen var det tradisjonell bokbinding som var temaet. Det var dessverre litt tynt med kursdeltakere, men det var ingenting å klage på av entusiasme og kreativitet. Dette kurset var det første tradisjonelle bokbindingskurset jeg har holdt på lenge. Deltakerne lagde to bøker med hardt pappomslag, et trukket med hel sjirting (bokbinderstoff), og en med enten stoff kun på ryggen eller rygg og hjørner.

Først dekorerte vi også omslagspapir ved bruk av hvetemelsklister og en dæsj gouachemaling. På den måten får man lagd noe helt personlig og man kan få til farger som matcher helt med det du ønsker å binde inn. Hvetemelsklisteret tørker ikke så fort heller, så det går lett å lage mønster i fargene ved å "skrape" bort og tegne detaljer i fargen.

Det er mye man skal igjennom på et sånt kurs, og man lærer ikke "alt" som har med bokbinding å gjøre. Kurset er mest ment å gi noen grunnleggende prinsipper for å binde inn en enkel type bok og man får forståelse for materialer, verktøy og utstyr til bokbinding som man tar med seg til senere.

For mitt trente øye, bøyer pappen seg
i feil retning - feil fiberretning = trøbbel
Mens deltakerne jobbet så fikk jeg tid til å lese litt i en bok som en av deltakerne hadde tatt med seg; nemlig Arne og Carlos' "Boka du lager selv". Til stor skrekk, og mye latter kikket jeg i denne og satt igjen med mange tanker. Moralen etter å ha kikket i den var vel "Arne og Carlos, hold dere til ting dere kan noe om - strikking!" Jeg var mildt sagt skuffet over at de har lagd en såpass useriøs bok hvor de enkleste teknikker man som bokbinder bruker ble helt ignorert. Greit nok så er denne boken kun ment som en slags inspirasjonsbok - en bok om å lage en inspirasjonsbok hvor man kan klistre inn ideer og lære noen enkle teknikker som ikke har noe med strikking å gjøre for en gangs skyld, men at A&C bruker navnene sine til å lage andre hobbybøker uten å gjøre det minste research om faget er meg totalt uforståelig. I våre dager med både youtubevideoer med steg-for-steg videoer av ALT, og ikke minst fagfolk og fagbøker som kan gi de en bitteliten innføring i ting som fiberretning og limteknikker hadde da ikke vært noe vanskelig i det hele tatt.

Når ble det noen gang lurt å påføre lim
rett fra tuben og smøre det ut med fingeren?!
Jeg får så innmari lyst til å gjøre noe med det selv. Det burde da kunne gå an å lage en bok som både har god teknisk standard på det hobbyfolkene ønsker å lage, og samtidig være inspirerende og informativ - og faktisk også få de til å lage flotte produkter. Kanskje kommer Goborgs egen hobbybok ut - i en butikk nær deg! Har fått blod på tann nå, som jeg har en løkkeskriftbok i salg ;)

Mer tradisjonelt enn dette
kan du lete lenge etter
Nei, fra "spøk" (det er ikke helt spøk heller altså, kanskje får jeg det for meg å lage en bok når jeg blir pensjonist...) til alvor. Jeg tar alltid med inspirasjonsbøker med på kurset av en litt bedre kvalitet og det er jo bare til å grine av til sammenligning. Her er boken jeg har. Den kjøpte jeg i London da jeg studerte bokbinding og kan sikkert kjøpes på Amazone.co.uk for en billig penge. Om du er ute etter gode og tradisjonelle teknikker uten limsøl og bøker som vrenger seg feil vei når man blar i de.

Dunk - dunk - dunk i sirkelbevegelser
v a k k e r t


Når jeg først er inne på tradisjonell bokbinding og kurs og sånt. Jeg får av og til forespørsler på mail om jeg kan holde kurs. Han som var på bildet øverst i dette blogginnlegget er en av de. En søndag kveld (tror jeg) tikket det inn en mail med dette spørsmålet: "Hei, jeg er interessert i å lære tradisjonell bokbinding. Holder du kurs i nærheten og i så fall når gjør du det?" Hvorpå jeg svarer: "Jeg holder kurs neste lørdag i Skedsmo, bli med da vel?!" Det samme skjedde med en som bodde i Rogaland, han sa han var interessert i kurs og om jeg visste om noen som kunne holde kurs i nærheten av der han bor...og vips hadde jeg avtalt med Rita Austvoll i Rogaland om at jeg skulle booke flytur og holde et tradisjonelt bokbindingskurs der. Det går faktisk av stabelen allerede fredag neste uke, den 11. november - 13. november. Om det er noen som leser dette blogginnlegget så meld dere på da vel. Som jeg har gjentatt til det kjedsommelige, bokbindingskurs vokser ikke på trær - de popper opp litt her og der isteden. For påmelding og mer informasjon, send e-post til: rita@austvolltunet.no

Tidspunkt: fredag 11. november kl. 18-21, lørd og søn 12.-13. november kl. 10-16.
Pris: 2 500 (lunsj inkludert)
*) Materialer og utstyr kommer i tillegg til kursprisen

Ingen kommentarer: