lørdag 22. mars 2014

Nordic Bookbinding 2013 - Utstilling på Nasjonalbiblioteket i Oslo

Nå får du jammen ta turen til Nasjonalbiblioteket, for jeg har en bok stilt ut der! Det er utroooolig stas om jeg skal si det selv. Jeg og fem andre norske bokbindere stiller ut. Tilsammen er det totalt 80 bokbindere som stiller ut fra de nordiske landene, profesjonelle og ikke-profesjonelle side om side. Utstillingen går på rundgang til Danmark, Island, Sverige, Finland og Norge.

Det er tredje gang jeg er med. Første boken jeg hadde med var 'Frost' av Roy Jacobsen, andre gang var det en fast bok som alle fikk som het Nordenvind, Island var vertskap det året. I år var det en valgfri bok og jeg valgte å binden inn 'Terje Vigen' av Ibsen, Danmark var vertsland denne gang. Boken man stiller ut bør være nordisk og kanskje helst Norsk i opprinnelse føler jeg. Utstillingen starter opp i vertslandet og vandrer deretter videre til alle de nordiske landene. Det er veldig moro å være med på og ennå mer moro å se alle bøkene samlet. Alle har sin stilart og det har blitt brukt mange teknikker og forskjellige materialer på innbindingene. Det er ganske unikt å kunne se bøker utstilt på denne måten. En opplevelse som jeg håper flere vil ha glede av, så jeg oppfordrer andre å ta turen innom før utstillingen er slutt. Utstillingen er åpen t.o.m. lørdag 5. april, så skynd dere.

Jeg har tatt med et knippe av bøkene som jeg personlig syns var spennende, hver på hver sin måte. Det var ikke alltid de som hadde mottatt juryens utmerkelse som nødvendigvis var den mest spennende i mine øyne, men jeg fikk jo heller ikke tatt og følt på bøkene slik de var utstilt i "glass og ramme". Noen ser heller kanskje ikke så spennende ut på bilder heller, men må oppleves.
Boken 'Corpus' skilte seg veldig ut synes jeg. Her har bokbinderen bundet boken inn i pleksiglass og skinn. Et utrolig godt håndverk, den ser nesten ut som om den ikke er håndlagd. Et paradoks å måtte si at "Den er så flott at den ser kjøpt ut!" Det gjør allikevel godt å vite at fingrene ikke har lagd merker og at håndverket inntrykk av å være "urørt av menneskehender", selv om det ikke er det. Det er vel det man streber etter, er det ikke? Perfeksjonisme lagd av menneskehender...

Bøkene skal selvsagt være fine å se på, men noen bøker er også gode å holde eller ta på. Den søte grå og hvite boken med sort fiskegarnknyting på bokryggen er trukket i filt og jeg hadde såååå lyst til å ta den ut av glassmonteret og klemme på den, ta kinnet mitt mot den og nyte den både med blikket og hendene. De to bøkene jeg har vist så langt er ganske forskjellige, men jeg likte de på hver sin måte og det er det som er så moro å oppleve at to så vidt forskjellige bøker imponerer og vekker følelser hos meg på hver sin måte.

Boken til venstre skiller seg ut fordi hele boken og omslaget ble som en helhet, en Artists Book med flapper med illustrasjoner, symaskinsøm og duse farger, alt lagd av papir. Hele boken var utrolig sjarmerende og igjen, jeg skulle ønske jeg kunne tatt i den for å oppdage hva som befant seg på alle de små flappene boken besto av.

Mange bøker hadde blitt malt på og en del bøker hadde skinnende forgylte titler i forskjellige farger som enten var i komplementærfarge slik at tittelen sto ut, eller så ble den blandet inn i resten av fargene på bokomslaget, men i et visst lys så kom tittelen fram. Det var særlig en turkis bok jeg tenkte på her, men det var dessverre slik at ikke alle fotografier ble bra fordi det var gjenskinn i glasset så jeg fikk ikke tatt gode bilder av alt. Boken til høyre hadde gull- og sølvmaling som sto ut i et visst lys med vibrerende fargespill. En nydelig og malerisk bok. Ganske moderne i utrykk vil jeg si. Som det ble påpekt i Brugge for et par år siden var det den "nye trenden" å male på skinn, stoff, papir. Vi får se om denne trenden fortsetter eller om den igjen endrer seg til noe mer tradisjonelt.

Til venstre ser vi en spennende bokkonstruksjon med dobbelt omslag og mange linjer og vinkler, med skjult/synlig søm på ryggen. Jeg likte dette omslaget. Det gir meg en følelse av retro, russisk propaganda-stil, samtidig som jeg er imponert over håndverket, for jeg vet hvor vanskelig det er å få det hele sammen rent teknisk. Mye planlegging må til før man kaster seg over et slikt prosjekt!
Jeg avslutter med mitt eget bidrag, den blå/grå lille saken nede til høyre, ved siden av en bok med broderier og vellum, eller pergamentomslag. Over ser vi en bok med optiske illusjons effekt på omslaget. Det er som alle ser et utrolig vidt spenn på alle bøkene her.

Noen ganger er det kanskje litt mye av det gode, når vi får fritt spillerum til å velge bok, så må innbindingene definitivt bli veldig varierte og utstillingen kan fort bli litt rotete. Samtidig som jeg liker å velge hvilken bok jeg ønsker å binde inn til slike konkurranser/utstillinger, så syns jeg det er vel så spennende å se hva alle gjør ut av samme bok når det er en fast bok også, slik som da Nordiske Bokbind ble arrangert av Island. Lurer på hva det blir neste gang?!

Ingen kommentarer: