Som alltid er det en gjeng med spennende mennesker som møter meg i klasserommet på onsdagene for tiden. Ivrige, arbeidssomme og inspirerende folk. Man hører lyden av pennesplittene i det de treffer papiret - vanskelig å beskrive lyden, noen sier "uff"...noen "oj!!". Jeg instruerer og forteller om bokstavformer, demonstrerer på tavla, forteller hva de må tenke på ved hvert enkelt strøk. Å skrive kalligrafi er ingen enkel sak! Men man må bare ikke gi opp, og vi har tiden foran oss.
Nå er det en liten pause i kurset. På dette kurset valgte jeg å gå gjennom flere forskjellige skrifttyper. I bunn og grunn er teknikken det samme, man må tenke vinkel og bokstavhøyde, og analysere hovedformen på bokstavene, er den oval, sirkelrund eller hva er kjennetegnene, mon tro? (Vanskelige greier det der...) Vi har dykket ned i kalligrafi- eller skrifthistorien for å se eksempler på de flotte originalene som definerte stilarten og som man finner stilt ut på forskjellige biblioteker rundt om. Vi har gått gjennom utviklingen fra uncial/insular half uncial, fra the Book of Kells og Lindisfarne Gospels, til gotisk, til italic, og sist gang ble det en kort beskrivelse av bokstavformene til Edvard Johnstons Foundational Hand. Jeg tror vi stopper der, og de siste to gangene vil vi gå grundigere gjennom det alfabetet hver enkelt deltaker vil fokusere på. Det er best slik!
Kurset gir helt klart en innføring i hvordan utstyret brukes og hvilke materialer som passer best når man driver med kalligrafi, men som det vanligvis går er et kurs over 6 uker ikke nok. Alle vil ha mer!
MEN fortvil ikke. Jeg har holdt kurs på Folkeuniversitetet øst siden 2003 - det er faktisk 10 års jubileum i år! - og jeg fortsetter selvfølgelig med å holde kurs. Jeg forandrer fra tid til annen kursinnhold. Jeg setter stor pris på innspill og ønsker fra deltakerne, slik at jeg kan endre innhold og få et kurs som vil gjøre at deltakerne kommer tilbake for å lære mer.
En annen ting jeg setter stor pris på er tips og innspill om helt andre ting i løpet av kursene jeg holder. Sist gang fikk jeg høre om "six word novel". Jeg har aldri hørt det utrykket tidligere, men Ernest Hemingway ble visstnok i sin tid utfordret til å skrive en roman som har et innhold med kun seks ord. Da han, kursdeltakeren altså, sa ordene var det så sterke ord at jeg ble helt blank i øynene...Utrolig rørende. Man lærer så lenge man har elever = sant! En ny verden åpnet seg for meg da jeg googlet 'six word novel'...Prøv selv! Vi kalligrafer trenger jo noe å skrive, så her kan man få inspirasjon.